Рей Клуун „Отива една жена при лекаря”. ИК Жанет 45. Volkskrant Magazine, текст Адриан Йеги

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

ОТИВА ЕДНА ЖЕНА ПРИ ЛЕКАРЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. РЕЙ КЛУУН В БЪЛГАРИЯ

„Един портрет на любовта: повреден, болезнен, но истински – така, както е в реалния живот.” Daily Mail

Volkskrant Magazine (ноември 2003), текст Адриан Йеги

Some guys have all the luck

Че писането на книги определено се е превърнало в знак за социален статус стана ясно по време на презентацията на „Отива една жена при лекаря”. Бившият вече маркетингов агент Реймънд ван де Клюндерт е написал една хубава книга за рака на жена си, нейната смърт и проблемите, с които трябва да се пребори. А, да, и за секретарките, стажантките и приятелките на жена му, с които междувременно преспива.

Присъствах на добре подготвена мултимедийна презентация, по време на която участниците имаха възможността да изживеят същото, през което е минал Ван де Клюндерт. Имаше представяне на уебсайт. На непубликувани части от книгата. На историята на създаването й. Нямаше безплатни напитки, но имаше благотворителна инициатива: писателят и издателят обещаха да дарят приходите от всички продадени същата вечер книга на Нидерландската фондация за борба с рака. Имаше и псевдоним: Ван де Клюндерт пише под името Клуун.

Аверите на Клуун от рекламния бизнес сигурно карат по-големи коли, имат секретарки с по-дълги крака и по-слаби задници, но онази вечер несъмнено са червенеели от завист. Абе на тоя Клуун, да не би оная му работа да е от злато? Рак на гърдата и такива количества секс, плюс литературна реалити-драма, която те оставя безмълвен. Истинска книга, истински издател, благотворителна кауза и псевдоним. Some guys have all the luck...