Рей Клуун „Без нея”. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ. ИК Жанет 45

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

БЕЗ НЕЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. Към "Отива една жена при лекаря

"...безпощадно откровен, холандският писател те уцелва право в сърцето." Lausitzer Rundschau

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Как изглеждаше Кармен? Има ли някъде нейни снимки?

Няма, или поне не за теб. И най-добре (за мен и семейството ми) да си остане така. Кармен е измислен герой, чийто прототип е първата ми жена. А това как е изглеждала (красавица, повярвай ми...) предпочитам да запазя за себе си. В „Отива една жена при лекаря” и „Без нея” съм написал всичко, което трябва да знаеш. И не, няма да ти кажа къде е погребана Кармен. Не искам да събирам поклонници на гроба й.

Нора съществува ли?

Донякъде да. Нито един от героите в книгите ми не съществува в чист вид. Нора също е базирана на реална личност. Тя обаче не живее в Амстердам, а в Бреда, и не ти налива билков чай от Хималаите, а съвсем обикновено кафе (с бисквитка към него). В действителност Нора се казва Дори Нирник, препоръчвам на всеки да размени няколко приказки с нея.

Виждате ли се още с Френк, Клуун?

Френк не съществува. Френк е комбинация от няколко мои авери, с които, да, още се виждаме. (О-о, и не, сцената с коката на Амеланд не се е случвала в действителност. Беше екстази).

Ти ли се криеш зад Стейн?

Тцъ. Стейн е нещо като по-безсрамна версия на Клуун. Чувствата и страховете му в „Отива една жена при лекаря” и в „Без нея” съвпадаха с това, което аз усещах, докато жена ми беше болна и след като почина. Аз обаче не страдам от монофобия. Или поне не в тежка степен.

Сериозно ли си забравил детето в трамвая?

Не. Една приятелка беше, докато пътувала със синчето си. Нали не очакваш да издам как се казва, а?

Започна ли вече да пишеш следващата си книга, а?

Започнах работа по новия си роман. Вече има към петдесетина страници, но не е изключено накрая да се озоват на боклука. Въпреки това все повече усещам, че това е моят формат. Наред с романа съм се захванал и с един по-трудоемък проект: Топ 100 на Амстердамския нощен живот на всички времена. Романът вероятно ще излезе през втората половина на 2009 г., докато другата книга ще отнеме няколко лета. През ноември излиза и първият ми сборник с вестникарски колонки с оригинално заглавие „KLUNEN” („Да пишеш като Клуун”, „Клуунстване”). Той ще включва всички мои медийни изяви, колонки и разкази, публикувани през последните години в „RED”, „VT Wonen”, „Viva” и на моя сайт, които си заслужават времето.

Значи си от Бреда, а?

Грешка. Стейн е от Бреда. Аз съм от Тилбург, където съм живял до 24-тата си годишнина. После две години Бреда, две години Антверпен и от 1991-ва насам в Амстердам.

Стейн защо няма родители?

И за двата романа е без значение има ли Стейн родители, или няма, та затова не му оказах тази чест. Аз самият се радвам на двама любящи родители. И двамата са живи, доволни от живота и щастливи заедно. В Тилбург.

Клуун, може ли някой път да ти пиша?

Много ясно! Ако откриеш мейла ми някъде. През първите години на писателстването си отговарях лично на всеки мейл. В даден момент обаче започнаха да пристигат повече от петдесет писма дневно. Не можех да отговоря на всички, или поне не в близките месеци. Затова в последствие реших вместо това да сложа на сайта раздел с „Често задавани въпроси”.

Кога най-накрая ще излезе филмът, а?

Оф. От четири години работя върху сценария, но до момента всяка версия... как да се изразя по-меко... не става. Обаче щом Райнаут Урлеманс обеща да режисира филма, значи нещата не са толкова черни. От „Eyeworks“ ме успокояват, че щял да излезе в края на 2009-а. Както се казва, ще поживеем, ще видим.

Клун, братле, можем ли да уредим една роличка във филма?

Гледай сега, „ние” нищо не уреждаме. Аз се занимавам усилено със сценария, а подбора съм го оставил на продуцента. И когато дойде часът да се разпределят роличките, напомням за себе си и одобрявам или отхвърлям избора му. Обаче ако си мислиш: „ТРЯБВА да изиграя Стейн, понеже аз СЪМ Стейн! (Опазил Бог!)” или „Тоя филм няма да е завършен, ако не ме вземат за Роус/Луна/Кармен!”, или пък „ИСКАМ роля, та била тя и на случаен минувач!”, ти препоръчвам да се обърнеш към „Eyeworks“. Кураж и успех!

Я кажи, Клуун, тая нова книга, „KLUNEN”, дали ще ми хареса?

Зависи. Ако ти се повдига от Клуун, аз на твое място не бих я пробвал. Обаче ако от друга страна Клуун ти се струва такъв майтапчия, че чак започваш да се пристрастяваш и всеки ден щракаш из сайта му, то тогава съм длъжен да те информирам, че 90% от историите в „KLUNEN” вече са били публикувани на сайта, тоест с малко ръчкане на Гугъл ще можеш да ги откриеш.
Ами така стоят нещата при сборниците. За да не ме упреква някой после. И все пак се гордея с книгата си като куче със седем пишки. През последните пет години под перото ми излязоха над 1500 колонки и колончици за „RED”, „VIVA”, „VT Wonen”, „AD”, „Giel” по 3FM и още един куп други вестници и списания, от карнавалното издание на „BN De Stem” до „Doggy Mag”, лайфстайл-списание за теб и твоя пес (така се казва, сериозно!). Събрах в едно най-добрите 71 истории, колонки, участия в предавания, глупости и умнотии.
Сред тях са и курсът „Футбол по телевизията за жени”, курсът „Мъжът в десет тома”, есето за ходенето по проститутки, един непубликуван още диалог за развлекателната стойност на войните и един анализ на брака и брачният обет за вярност.