Рей Клуун „Без нея”. ИК Жанет 45. isabelle.tv

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

БЕЗ НЕЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. Към "Отива една жена при лекаря

"...безпощадно откровен, холандският писател те уцелва право в сърцето." Lausitzer Rundschau

Ze.nl (20 юни 2007 г.)

„Без нея”

Автор ЛаураВ, Ze.nl, 20 юни 2007 г.

Книгата представлява увлекателно продължение на бестселъра „Отива една жена при лекаря”. Разказът започва оттам, откъдето свършва първата книга: тленните останки на Кармен са положени в къщата, а Стейн описва погребението и първите дни на траур.

Описва случилото се по специфичния за него начин, без шикалкавене.

След погребението Стейн се хвърля в нощния живот, за да потуши мъката. Вижда се с Роус, без да признава, че връзката им е сериозна. Отдава се на безразборен секс, сменя жените като на конвейер. Стейн експериментира със секс, алкохол и дрога, докато постепенно здравият му разум не започва да му изневерява. В този момент авторът ни препраща към атентатите от 11 септември 2001 г., благодарение на които Стейн се опомня. Терористичните атаки го заварват с невъздържаната му компания на Ибиса, но щом вижда ужасяващите картини по телевизията, Стейн светкавично си спомня за обещанието, което е дал на Кармен на смъртното й легло – да се грижи добре за Луна. Затова хваща първия самолет за дома. Там се обръща към спиритуалния терапевт, когото срещнахме и в „Отива една жена при лекаря”, и по време на това посещение у него се заражда идеята да попътува с дъщеря си. Така двамата заминават за неопределен период за Тайланд и Австралия. Там Стейн преоткрива себе си. Достигнал другия край на света, той съумява да преодолее болката от загубата на жена си. В заключение в Австралия Стейн прави съзнателен избор, който ще предопредели остатъка от живота му.

Тази книга е различна от „Отива една жена при лекаря”, но в никакъв случай не е по-малко интензивна и въздействаща. По забавен и много директен начин Клуун описва затъването на Стейн, след което героят му постепенно успява да изплува на повърхността, за да открие накрая спокойствието и романтиката. Преобладават грубият изказ, куриозните ситуации и най-вече хуморът. Чете се на един дъх, както беше и с първата част, и веднъж отворен, романът не ти позволява да го оставиш, докато не стигнеш до края му. С една дума – книга, която не трябва да липсва в библиотеките Ви.