Рей Клуун „Отива една жена при лекаря”. ИК Жанет 45. За ракът на гърдата

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

ОТИВА ЕДНА ЖЕНА ПРИ ЛЕКАРЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. РЕЙ КЛУУН В БЪЛГАРИЯ

„Един портрет на любовта: повреден, болезнен, но истински – така, както е в реалния живот.” Daily Mail

Ракът на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените и вторият най-често срещан вид рак изобщо след рака на белия дроб. В световен мащаб почти 1% от всички смъртни случаи се дължат на това заболяване.

Ракът на гърдата се среща и при мъжете, но значително по-рядко (приблизително един мъж на сто жени). Обезпокояваща тенденция е рязкото увеличаването на заболеваемостта при мъжете в последните години. Тази година Европейската коалиция за борба с рака на гърдата (Europa Donna) алармира европейската общност, че процентът на откриваемост на заболяването при мъжете се е покачил двойно.

Броят на заболелите от рак на гърдата чувствително се е увеличил от седемдесетте години на двайсети век насам, отчасти благодарение на начина на живот в западните общества (в Западна Европа и Северна Америка ракът на гърдата е четири до пет пъти по-често срещан, отколкото в по-голямата част от Африка и Азия.)

Установено е, че една на всеки десет жени ще развие рак на гърдата през живота си. Ако бъде открит достатъчно рано, преди да има метастази извън гърдата, повече от 95% от заболелите жени имат шанс да преживеят минимум пет години. Въпреки прогреса в диагностиката и лечението, ракът на гърдата е водещата причина за смъртност при жените между 35 и 55-годишна възраст и втората водеща причина за смъртност при всички жени.

По данни на Националния раков регистър, всяка година в България се откриват 3584 нови случая на рак на гърдата. При повечето от тях (92.9%), болестта е в ранен стадий, но в 7.1% от случаите болестта се диагностицира в напреднал метастатичен стадий.

Последните научни открития показват, че ракът на гърдата не е еднородно заболяване, а съвкупност от много и различни форми. Дори когато туморите са външно еднакви, те притежават собствени характеристики заради различния си генетичен код. Тези открития се използват за предсказване развитието на болестта – вероятността даден тумор бързо да се разпространява, както и реакцията му към различните видове медикаменти. Лечението се съобразява индивидуално с вида рак и конкретния пациент. Това е ключова насока в бъдещите научни изследвания.

Днес медицината е по-близо от всякога до възможността за откриване и унищожаване на туморите на гърдата. Новите възможности са свързани с въвеждането на високо технологични медикаменти – прицелни терапии – които бележат значителен успех в борбата с болестта.

При нужда (или желание) може да се свържете с (или да дарите на) следните български организации, специализирани в превенцията срещу раковите заболяванияи борбата с тях:

Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели

http://www.apoz.eu

тел.: 0800 11 202 (безплатен)

банкова сметка*:
IBAN: BG 29 UNCR 7630 107 639 0676
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
клон Св. Неделя

 

*(Още по-лесното – може да им дарите един лев – и 20 стотинки ДДС на държавата – като изпратите sms на номер 1567.)


Фондация „Борба с рака“

http://facf.orbitel.bg

тел.: 02 871 03 30

банкови сметки:
Сметка в лева: BG 10 UNCR 7630 100 792 9000
Сметка в щатски долари: BG 70 UNCR 7630 110 792 9003
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК