Рей Клуун „Отива една жена при лекаря”. Отзиви за романа. ИК Жанет 45

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

ОТИВА ЕДНА ЖЕНА ПРИ ЛЕКАРЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. РЕЙ КЛУУН В БЪЛГАРИЯ

„Един портрет на любовта: повреден, болезнен, но истински – така, както е в реалния живот.” Daily Mail

ОТЗИВИ ОТ БЪЛГАРИЯ

14 ноември 2009

"Още преди да затворя и последната страница на "Отива една жена при лекаря" знаех, че тази книга ще ме промени. Тя ме трогна до смях и сълзи, очарова ме, въодушеви ме... Книга, която отвори въпроси. Книга, която съблече слоеве битийно-предпазна дебела кожа, за да стигна до същността си, до онези потискани, таени, пресичани и неизричани мисли и необходимости.
"Отива една жена..." ми помогна да осъзная, че животът е днес, сега, животът е това, което направиш да ти се случи, а всяко отлагане е не просто безрасъдно пилеене на време, то е равносилно на обличане на още една дебела кожа...

Чаках "Без нея" с огромно нетърпение. Прочетох я на един дъх. Тази книга крещи срещу фалша. Наложеният поведенчески стереотип – дори да ни боли – не страдаме, за да не сме ужасно мили – срещу болката, липсата, празнотата, трудно осъзнатата, но безкористна необходимост да бъдем добри и да обичаме. Животът понякога боли. И нека! Така се достига до сърцевината, до истината, до хармонията и покоя вътре в теб. Така се събличат кожи!

Това е книга за избора. За избора, който всеки сам прави.
Това е книга за надеждата."

Гери Семерджиева - читател

22 юни 2009

"Исках да се скъсам от плач по "Отива една жена при лекаря". . . Не се скъсах, когато и където исках и очаквах, не се опустоших, но пък за сметка на това цялата атмосфера, тъга, радост, любов и отчайващо-прекрасен оптимизъм, с който ме заля този куп страници с грабваща оранжева корица--всички те сега текат във вените ми . . . и в най-уморени и празни моменти просто изпитвам нуждата да я грабна и да зачета някъде..."

Из блогът на Vesela “Ентропия и вероятност”.
Пълният текст -
http://teenagerka.blogspot.com/

19 юни 2009

"Отива една жена при лекаря" стои под възглавницата ми от няколко дни. Не съм стигнала до края–запазила съм си две-три страници. . . Не съм приключила книгата, защото тогава ще ми се наложи доста да помисля. . . Отдавна никоя книга не ме е карала да си задавам толкова въпроси. Не ме е дразнила толкова, не ме е карала да плача или да се усмихвам..."

Отзив в списание HЕЯR от Поли Каменова
Пълният текст
- в PDF формат

18 юни 2009

"Именно искреността, както и невероятната лекота, с която се чете този тежък роман, го правят толкова успешен. Той разсмива и разплаква, без да е смешен или тъжен. Разказва с непринуденост, която често шокира. . . и се осмелява да каже неща, които са най-честите абонати за тъмните срамни кътчета на съзнанието ни. В същото време е и много топла и остроумна. А от край до край е най-вече истински човешка."

Отзив на Гергана Стойчева в slovesa.net
Пълният текст -
http://slovesa.net/

11 юни 2009

"Зад шеговитото заглавие, напомнящо начало на изтъркан виц, се крие един от най-любопитните нови европейски романи. Публикувана за първи път от издателство Podium в Холандия, "Отива една жена при лекаря" става бестселър на годината. . . С директен и прям стил, който подобно на диагнозата удря като с чук, без срам, но и без театралничене и винаги с чувство за хумор, авторът успява още от първите страници да грабне читателя и да извика сълзи в очите му."

dnes.bg
Пълният текст -
http://www.dnes.bg/

9 юни 2009

"Не посегнах към тази книга в книжарницата. Дадоха ми я с думите “Прочети я.” И я прочетох. Тя остави у мен много чувства, които си противоречаха. . . Всичко написано върху тези 350 страници изглежда ужасно искрено. С читателя са споделени неща, които едва ли той самият би споделил със себе си. . . Циничността на текста го прави да звучи още по-откровен, а равносметката за прочелите я се свежда до размисъла - трябва ли да се случи най-ужасното, за да се промени човек към по-добро. Колко глупави са ежедневните проблеми..."

Из блога на Мaria
Пълният текст -
http://maria.myblog.bg/

29 май 2009

„Тя е брутална. Безжалостна. Без никакво лустро. Интересна. Отразява парченца и от теб. Нещата от живота такива, каквито са. Гадни. Смешни. Патетични. Тъжни. Весели. Всякакви. Една от книгите, които още докато четеш, им знаеш края и това изобщо не те притеснява, нито намаля интереса ти. Една от книгите, които още докато четеш, си мислиш на кого да я препоръчаш, а списъкът се оказва много голям. Нямам спомен да съм ревала толкова на някоя книга.”

Из блога „Царството на Бу”
Пълният текст -
http://missby.wordpress.com/

29 май 2009

"Истинска. Чувствена. Болезнена. Накара ме да си запиша час за мамолог (най-малкото) и да си припомня дали достатъчно пълноценно изживявам дните си. . . чувствам се приятелка на "семейството", толкова лично е докосването. . . това не е книга за онкоболните, а по-скоро е книга за всички нас, загубили ориентация в битието... Преклон пред силните духом."

Отзив на Нели Куртева в books.bg
Пълният текст -
http://www.books.bg/

27 май 2009

“Mислех, че книгата ще ме премаже, обаче не стана така. Или поне не по начина, по който го очаквах. Беше ми много тъжно, докато четях, понеже трябва да се случи най-ужасното, за да се промени човек към малко по-добро. В подобни моменти суетата от живота изглежда смешна и излишна. Защо правиш това или онова, за какъв дявол се държиш по такъв начин, при положение, че утре може да отидеш при един лекар и да разбереш, че ще умреш…”

Отзив на nikru в publishing2011.blogspot.com
Пълният текст -
http://publishing2011.blogspot.com/

14 май 2009

Тази книга е предел в представите ми за много и все важни неща. Преди всичко обаче осъзнавам, че ми липсва желание и порив да я оценявам, да пресявам образите и случките, в търсене на скритата авторова идея, да давам оценки за редно и нередно, за правилно и грешно, за морално и безнравствено. Приемам, без каквито и да било резерви, откровения разказ на един минал през ада мъж, стъписна от искреността, с която е поднесен. Какво ти стъписване!? Пометена съм! В състояние съм да изпитвам единстено съчувствие. И преклонение. Пред Любовта.

Ракът е чудовище – интелигентно, безпощадно и отмъстително. Стълкновението с него е жесток катаклизъм. Но за сетен път се убеждавам, че оцелелите духом след този катаклизъм са недостижимо по-големи, по-силни, по-истински.

Жени Адарска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания
Пълният текст
- в PDF формат

29 април 2009

„Отива една жена при лекаря” ще се превърне във вашата книга, ако не сте загубили усета си за нормалното разказване. Точно това умее този автор, Рей Клуун. Нещата, които се случват в живота на Стейн и Кармен, са дотолкова ужасяващи, че могат да бъдат описани само по начина, по който ги описва той: честно. Срутването на тяхното ежедневие, битката с неумолимата болест, лекарските грешки ако щете, а и потресаващият край. . . – ето ви всичко необходимо и за розов роман, и за медицински трилър. „Отива една жена при лекаря” обаче ви разказва за тази трагедия с онзи разбираем език, който единствен може да ви хване за гърлото и да стигне до сърцето и разума.

Христо Карастоянов, редактор на българското издание на „Отива една жена при лекаря”
Пълният текст
- в PDF формат

29 април 2009

"Сега ще ви представя нещо изключително--по две причини. Първата е самата книга, разбира се. Втората--че най-после български издател се сети, че доброто представяне на книгите в интернет е правилният път. Сиреч, че една инвестиция в специален сайт за книга е много по-ценна, отколкото десетки бродения из страната сред скучаещи пенсионери и самовлюбени местни творци с висок % графомани сред тях... Затова хвала и да се множи стореното :) "

Книгомрежа в blog.bg
Пълният текст -
http://knigomrezha.blog.bg/

март 2009

"... прочетох една реч на Нелсън Мандела, че ако си позволиш да блестиш, позволяваш и на други хора да блестят. Почувствах морално задължение да разкажа нашата история. Днес съм убеден, че съм постъпил правилно."

Из интервю с Рей Клуун, публикувано в Списание "Ева" за "Отива една жена при лекаря" месец преди книгата да излезе на български
Пълният текст -
http://old.eva.bg/