Рей Клуун „Отива една жена при лекаря”. ИК Жанет 45. Marie Claire, интервю на Колин Оукли

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

ОТИВА ЕДНА ЖЕНА ПРИ ЛЕКАРЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. РЕЙ КЛУУН В БЪЛГАРИЯ

„Един портрет на любовта: повреден, болезнен, но истински – така, както е в реалния живот.” Daily Mail

Marie Claire (октомври 2007), интервю на Колин Оукли

Клуун хойка докато жена му умира, а после написва роман за това

Едно е да изневеряваш, но да спиш с други жени докато на съпругата ти й остават две години живот, е съвсем друго. Ако не вярвате – попитайте Рей Клуун, холандски маркетингов стратег и романист, който прави точно това докато жена му Джудит умира от рак на гърдата през 2001 г. Разказът му за тези събития, превърнат в роман със заглавието „Отива една жена при лекаря”, е най-успешният бестселър в Холандия с продадените си вече над 600 000 бройки. В САЩ книгата ще излезе този месец.

Със суров и честен поглед книгата разкрива най-тъмните кътчета на човешкото сърце, но според Клуун тя е също така и „една противоречива приказка от 21 век.”

Вие наричате книгата си любовна история, но в романа главният герой, чийто прототип сте вие, многократно изневерява на жена си. Обяснете ни това.

Аз много обичах жена си и от една страна бях идеалният партньор. Напуснах работа, ходех на всички химиотерапии, правех всичко възможно, за да съм до нея. Според психолозите когато хората отдават цялата си любов и енергия на партньор, болен от рак, те същевременно се вкопчват в някоя вече съществуваща своя слабост. Работохолиците започват да работят по 80 часа на седмица, други се обръщат към алкохола и наркотиците. Това, което ми се струваше нещо невинно – сексът с други жени веднъж или два-три пъти в годината – изцяло ме завладя.

Да изневериш е нещо малко по-сериозно, отколкото да се напиеш...

Не се опитвам да търся извинение за действията си, но когато хората са под напрежение, понякога правят странни неща.

Съжалявате ли за нещо?

Не. В последните ни седмици заедно аз разказах на първата си жена всичко. Тя ме разбра и аз бях в състояние да остана до нея до самия край. Изпитвам голяма благодарност за честността и любовта, която споделихме.

В момента сте женен за едно от бившите си увлечения. Как вървят нещата?

Ние сме реалисти относно чувствата си и сме много открити. Научих, че не трябва да криеш най-дълбоките си чувства от партньора си.

Вашата книга е бестселър в Холандия, където хората по принцип са по-разкрепостени. Притеснявате ли се как ще бъде приета в Щатите?

Градовете като Ню Йорк и Лос Анжелис не са толкова различни от Амстердам. Но не съм сигурен, че книгата ще придобие особена популярност в Алабама.