Рей Клуун „Отива една жена при лекаря”. ИК Жанет 45. deadline

ИК ЖАНЕТ 45 ПРЕДСТАВЯ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР

ОТИВА ЕДНА ЖЕНА ПРИ ЛЕКАРЯ

ОТ РЕЙ КЛУУН. Превод от нидерландски Мария Енчева. РЕЙ КЛУУН В БЪЛГАРИЯ

„Един портрет на любовта: повреден, болезнен, но истински – така, както е в реалния живот.” Daily Mail

Deadline (ноември 2003)

Да поплачем с Клуун

„Отива една жена при лекаря” разказва затрогващата история на Стейн и Кармен, модерна и жизнена двойка в разцвета на силите си. Или поне в началото...

Скоро животът им се обръща с главата надолу, след като лекарят, чийто пациент е Кармен, допуска непростима грешка. Кармен е изложена на повишен риск от рак на гърдата и по тази причина трябва да се следи изкъсо. Това обаче не пречи на лекаря да определи като невинно нещо, което в последствие се оказва рак с разсейки.

Книгата сигурно се върти около Кармен, си мислите вече – но не е така. В нея се разкриват мислите и чувствата на Стейн, който тепърва трябва да оправдава името си на съпруг. В добро и зло.

Припряно разтварям книгата; без дори да съм погледнал корицата, решавам да й гласувам пълното си доверие. В течение на разказа ме обзема желание да наточа ножовете и да я направя на парчета – на такъв повърхносен брътвеж ми прилича всичко. Оказва се обаче, че съм прибързал с оценките, тъй като книгата има свой собствен стил и структура.

Започва леко, прелива от хумор и непрестанно пренасочва към футболни теми. (Нещо, което аз като футболен фен ценя високо.) Постепенно действието се забързва, а на мен в ролята ми на читател ми се позволява безсрамно да надникна в най-интимния свят на болен от рак пациент (макар и определението да не ми допада – понеже преди всичко тя е личност).

Самата книга е така изразителна, че за пръв път в живота ми нещо, написано на хартия, ме просълзи. На места историята направо ти къса сърцето. Млада двойка, задоволена във всяко едно отношение, претърпява тежък удар от съдбата. Но не само това е причината за емоционалните ми изблици. Кармен е едно толкова мило същество, че няма как да останеш равнодушен, докато четеш за последните дни от живота й.

По свой странен начин и Стейн страда с нея. Той намира утеха в партита и изневери, а отричането на проблема достига болестни размери. Каквото се очаква от него, той го прави – води дъщеричката си на ясли, придружава Кармен до болницата – но в даден момент желанието да избяга от къщи го завладява изцяло.

Така че няма как да не се стигне до сериозен разговор. И за двамата той означава нов старт – Стейн обещава да бъде верен и да е близо до Кармен през месеците или годините, които й остават. И въпреки това Стейн не прекъсва връзката си с Роус, която от своя страна е единственото рамо на което да се облегне, когато изпадне в черна дупка.

В нашето общество на изневярата не се гледа с добро око, особено пък в ситуация като тази. И все пак Стейн спечели симпатиите и подкрепата ми.

Това може би е най-добрата книга на подобна тематика, която някога съм изчитал. С нетърпение се оглеждам за продължението на Клуун.